Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) semnalează apariția, la Editura Meteor Press, a volumului Copiii pierduți ai României de Jean-Philippe Légaut.

La căderea regimului Ceaușescu, imaginile „orfanilor români”, cel mai adesea subnutriţi şi lipsiți de îngrijire, au șocat opinia publică internațională, desființarea „caselor de copii” devenind cu timpul o condiție sine qua non a aderării României la Uniunea Europeană.

În spatele descrierilor emoționante, realitatea fenomenului rămâne în mare parte necunoscută. Bazându-se pe surse naționale și locale neexplorate și pe numeroase mărturii ale unor foşti minori ocrotiți de stat, Jean-Philippe Légaut ne arată de ce și cum aceste instituţii cel mai adesea au irosit viața copiilor pentru protecția cărora au fost înființate.

Jean-Philippe Légaut este fost elev al École Normale Supérieure și doctor în istorie al Universității Panthéon-Sorbonne din Paris. În cadrul asociației „Emmaus Satu Mare” a implementat din 2010 un program de inserție pentru tinerii proveniți din sistemul de protecție.

Volumul Copiii pierduți ai României poate fi achiziționat online aici.