SUA
Dacă Franța a fost în primul rând un centru cultural al exilului, America (SUA) a fost un important centru politic. De-a lungul anilor, aici s-a structurat o puternică comunitate românească, s-a înființat și a activat Comitetul Național Român, organism politic cu funcția de guvern în exil, aflat sub patronajul Regelui Mihai I, condus, o primă perioadă de timp, de către Generalul Nicolae Rădescu, ultimul prim-ministru constituțional al României, apoi de diplomatul Constantin Vișoianu. Comitetul a sprijinit mai multe asociații românești din exil, manifestări politice și culturale, ulterior având drept scop asistența pentru refugiații din România, elaborarea de memorii care să prezinte situația reală din România, colaborarea cu comitetele din exil ale altor țări din blocul comunist.
Liga Românilor Liberi
În 1951, Nicolae Rădescu se retrage din CNR și înființează Liga Românilor Liberi, tot cu sediul la New York, SUA (între 1953- 1960 va fi condusă de Mihail Fărcășanu). LRL avea drept scop „să lupte pentru liberarea Patriei de sub jugul străin și tirania comunistă și pentru restabilirea unei Românii independente, întregite, democratice și constituțional monarhice”. Importanta revistă pariziană Lupta (director: Mihai Korne) va avea o ediție destinată SUA și Canadei, The Fight (1983-1992), realizată de Sanda Golopenția și Constantin Eretescu.
Personalități
O activitate apreciată în exil au avut-o și foștii diplomați Brutus Coste, Carol Citta Davila, Radu Florescu, acesta din urmă, profesor emerit de istorie la Boston College, a fost, de asemenea, directorul Centrului de Studii Est Europene (East European Research Center) al regiunii de nord-est a Statelor Unite ale Americii, Noua Anglie (New England).
Foto: generalul Nicolae Rădescu/ Sursă: Adevărul
Mircea Eliade și Ștefan Baciu
În 1957, Mircea Eliade sosește în America ca profesor de istorie comparată a religiilor la Chicago. După moartea lui, în 1986, catedra de istorie a religiilor îi va purta numele. În anul 1962, scriitorul Ștefan Baciu este invitat în SUA, ca profesor de literatură hispano-americană la Universitatea din Seattle, iar în anul 1964 se stabilește în Hawaii, ca profesor de literatura hispano-americană la Universitatea din Honolulu-Hawaii. Împreună cu soția sa, poeta Mira Simian vor avea o bogată activitate literară, printre altele, vor scoate revista MELE. Scrisoare internațională de poezie, care va apărea între anii 1965 și 1992.
În 1975, la Los Angeles se înființează Academia Româno-Americană de Arte și Științe (ARA), fiind concepută drept un for deschis pentru dezbateri în diverse domenii științifice. Primul președinte al ARA a fost Monseniorul Octavian Bârlea, iar din 1982, instituția a fost condusă de Maria Manoliu-Manea. O altă publicație, Agora. Revistă alternativă de cultură va apărea între 1987-1993, sub redacția lui Dorin Tudoran. De asemenea, exilul american a cunoscut o activitate religioasă intensă, cel mai cunoscut și respectat fiind părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, care, după ani de detenție în închisorile comuniste, ajunge în SUA în anul 1985.