În perioada 5-12 iulie 2015, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer, Fundaţia Culturală „Negru Vodă” Făgăraş şi Memorialul Rezistenţei Anticomuniste „Ţara Făgăraşului”, a organizat cea de-a VI-a ediţie a Şcolii de Vară de la Făgăraş – Sâmbăta de Sus. Parte a programelor educaţionale derulate de IICCMER, Şcoala de Vară de la Făgăraş îşi propune să asigure o mai bună cunoaştere a perioadei 1944-1989 în rândul elevilor.

15 liceeni, cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, din Bucureşti şi din judeţele Maramureş, Dâmboviţa, Alba, Galaţi, Bistriţa-Năsăud, Dolj, Arad, Argeş şi Ialomiţa, au avut ocazia de a participa la o serie de workshop-uri şi prelegeri susţinute de cercetători ai perioadei comuniste din ţară şi din străinătate, precum şi de foşti deţinuţi politic. În plus, programul Şcolii de Vară a inclus o excursie de studiu în zona de activitate a grupurilor de rezistenţă armată anti-comunistă de pe versantul nordic al munţilor Făgăraş şi un workshop despre locurile memoriei din zonă, care a avut ca finalitate o expoziţie temporară la Cetatea Făgăraş, fostă închisoare comunistă. De asemenea, în ultima zi a evenimentului, elevii au luat parte la un atelier de istorie orală, în cadrul căruia au discutat cu locuitori din satul Drăguş despre impactul comunizării asupra comunităţii locale.

Participanţii Şcolii de Vară de la Făgăraş – Sâmbăta de Sus au fost selectaţi în urma concursului de eseuri şi artă grafică Fără confirmare de primire, organizat de IICCMER în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice şi Fundaţia Konrad Adenauer, care a reunit peste 350 de lucrări ale elevilor de liceu din toată ţara. Finanţarea Şcolii de Vară este asigurată de IICCMER şi de Fundaţia Konrad Adenauer.

Pentru detalii despre eveniment, vă rugăm să contactaţi:
Prof. Florentin Olteanu (Memorialul Rezistenţei Anticomuniste – Ţara Făgăraşului), tel.: 0723 377 797.
Cercet. Alina Urs (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc), tel.: 0731 440 025 / 0734 846 362.

***

Despre IICCMER
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER sunt disponibile https://www.iiccmer.ro sau pe pagina de Facebook:https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.