Workshop: Jurnal de impresii
Lector: Irina Hasnaș Hubbard, artist plastic, educator muzeal
Descriere:
Scopul includerii workshopurilor în programul Școlilor de Vară este de a schimba dinamismul activităților elevilor: de a interacționa nemijlocit, pe lângă dialogul sau dezbaterile cu lectorii – conferențiari și, în plus, de a-și exprima propriile păreri în legătură cu informațiile primite sau discutate în timpul Școlii.
Workshopul a avut ca obiectiv crearea de către elevi, pe grupe, a unui album în care să adune impresiile și cunoștințele acumulate în Școala de Vară și să le compună artistic. Pentru conținut au avut la îndemână date adunate de ei în notițe și fotografii din timpul activităților școlii, iar pentru formă au fost îndrumați să folosească planșele de ierbar.
Ierbarul, un caiet/ catalog cu o colecție de plante cu minime date științifice și de teren poate fi asociat cu catalogul de fișe analitice ale unei colecții de obiecte, cu dosarul cu fișe matricole penale sau alte modalități de colectare și depozitare de documente sau de patrimoniu.
Ierbarul are, pe de altă parte, o formă grafică care a inspirat biologi și desenatori să creeze albume cu desene, gravuri, acuarele de mare valoare științifică și artistică, mai ales în epocile dinaintea fotografiei, dar și în prezent.
Știind că o parte din elevi aveau talent la scris și alții la desen, li s-a propus un exercițiu în care să combine textul cu imaginea, literele, cifrele cu semnele abstracte și figurative, grafia cu culorile în maxima libertate de expresie.
Le-au fost puse la dispoziție unelte de desenat si pictat și reviste din care să selecteze și să decupeze fragmente relevante pentru ei.
Rezultatul final urma să fie un jurnal de impresii sub forma unor file de ierbar.
Pentru faza de pregătire au fost îndrumați să reflecteze asupra a ceea ce vor să exprime – propriile cugetări și emoții – și să cutreiere prin împrejurimile locului de cazare ca să culeagă plante și alte fragmente din natură.
Organizatorii au ales Sâmbăta de Sus ca loc pentru Școala de Vară pentru a aduce tinerii în mediul natural și locurile istorice unde s-a petrecut un episod important din lupta anticomunistă din România.
Plantele, pe lângă forma și simbolul lor, erau și pretext pentru a îndrepta atenția tinerilor către mediul înconjurător, către peisajul de la poalele munților Făgăraș, care a fost un factor major în istoria recentă din Munții Făgăraș și apare în toate povestile martorilor și cercetătorilor.
De aceea, îndemnul adresat participanților pentru realizara atelierului a fost acela de a petrece mai mult timp afară și de a se mișca în aer liber: a observa natura până pe piscuri sau la firul ierbii, a se apleca în gestul copilăros de „a culege flori”, a se așeza pe iarbă și a povesti între ei despre orice, de a se speria de vietățile naturii sau a le admira… de a se bucura ca de o vacanță la munte.
Fiecare grupă a alcătuit un mesaj transmis prin planșele de „ierbar”.