Se întâmpla pe 5 februarie: În aceeași zi, dar la 10 ani distanță, Iuliu Maniu și Ion Mihalache, două personalități politice marcante, își pierd viața în închisorile comuniste.

• În 1953, se stinge din viață, la Sighet, Iuliu Maniu (n. 8 ianuarie 1873 – d. 5 februarie 1953). Personalitate de prim rang a vieţii politice interbelice, cu o carieră politică cuprinzând aproape șase decenii de activitate, Iuliu Maniu a asistat la numeroase evenimente de o importanţă majoră pentru evoluţia statului român, începând cu acţiunea memorandistă şi culminând cu instaurarea totalitarismului comunist.
A fost artizan al Marii Uniri de la 1918, Preşedinte al Partidului Naţional-Ţărănesc între anii 1926-1933 şi 1937-1947, precum și prim-ministru în mai multe rânduri.
Opozant fervent al sovietizării forțate conduse de comuniști după 1944, Maniu a sancționat vocal abuzurile și ilegalitățile unei puteri discreționare. Atmosfera opresivă, amenințările la viața sa l-au determinat să încerce continuarea luptei pentru democrație din străinătate, dar a fost arestat în urma „înscenării de la Tămădău”. Condamnat la închisoare pe viață, Maniu a fost încarcerat la Galați, iar, din august 1951, la Sighet.
A decedat la vârsta de 80 de ani, iar trupul său a fost îngropat nemarcat în Cimitirul Săracilor de la marginea orașului.
• În 1963, se stinge din viaţă, la Penitenciarul din Râmnicu Sărat, Ion Mihalache (n. 3 martie 1882 – d. 5 februarie 1963), om politic, preşedinte al Partidului Ţărănesc, vice preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc. Arestat la 14 iulie 1947, a fost condamnat la temniţă grea pe viaţă pentru „complot, trădare şi insurecţie armată”, pedeapsă comutată ulterior la 25 de ani muncă silnică. A executat pedeapsa la Bucureşti, Galaţi, Sighet și Râmnicu Sărat, unde a decedat ca urmare a tratamentelor inumane la care a fost supus.